Skip to main content

Er is de laatste jaren veel ophef over 3D-printen. Terwijl de markt voor 3D-printen wereldwijd blijft groeien, heerst op de markt het gevoel dat massaproductie de volgende grote stap is. Sterker nog, additive manufacturing evolueert snel van prototyping naar volledige productie, met steeds meer verbeteringen op gebieden als workflow, standaardisatie en automatisering. Bij Mimaki hebben we echter redenen om te verwachten dat een ander scenario zich parallel zal afspelen. Het leidmotief hierbij is “De kleur die je ziet, is de kleur die je krijgt.” Sterker nog, wij geloven wij dat kleur in 2019 op een aantal gebieden de sleutel zal zijn tot de groei van additive manufacturing.

Auteur: Mimaki

Printer: 3DUJ-553

 

Het is tijd voor 3D-kleuren!

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van 3D-printtechnologie hebben geleid tot full-color mogelijkheden. Dit betekent dat additive manufacturing nu levensechte, fotorealistische modellen kan produceren. Op dit gebied is Mimaki een pionier door zijn gevestigde expertise in kleur- en kleurmanagement op de industriële 2D-inkjetprintermarkt.

De nieuwe Mimaki 3DUJ-553 is het allereerste polymeer 3D-printsysteem dat meer dan 10 miljoen verschillende kleuren kan produceren. Het systeem is gebaseerd op UV-uithardende inkjettechnologie en bouwt objecten door opeenvolgende lagen inkt te spuiten die bij elke pass wordt gehard met LED UV-licht. De 3DUJ-553 maakt gebruik van CMYK, witte en heldere inkten om fotorealistische producten te produceren, met rijke kleurexpressie inclusief steunkleuren, tinten en kleurverlopen. Daarnaast is het mogelijk om speciale effecten te produceren met witte en transparante inkten, zoals volledig transparante texturen of gelaagde texturen met een transparante buitenkant en witte of effen kleur aan de binnenkant en vice versa. Dit vergroot de toepassingsmogelijkheden aanzienlijk.

Dit is echter pas één kant van het verhaal. De andere kant betreft de ondersteuning van ICC-kleurprofielen, een wereldprimeur voor 3D-printen. Dit is cruciaal is voor een nauwkeurige kleurensimulatie en perfecte reproduceerbaarheid van het designscherm tot het uiteindelijk geprinte 3D-object. Mimaki heeft al zijn kennis en ervaring van 2D printen toegepast op 3D-printen te brengen. Zo maakt MPM3, eigen software voor kleurbeheer, kleurnauwkeurigheid, kleuraanpassingen evenals kleurmatching mogelijk op dezelfde printermodellen door middel van equalisation (door kleurenkaarten te meten). Hierdoor is dezelfde kleuruitvoer mogelijk op meerdere 3D-printers, ongeacht waar ter wereld ze zich bevinden. Voor nog meer kwaliteitsvoordelen heeft Mimaki ook een verbeterd waveform control system geïntroduceerd, dat de waveform aanpast voor elke gebruikte inkt. U zult zich afvragen wat de term ‘waveform’ betekent. Inktdruppels worden in bijna perfecte cirkels gespoten en met absolute precisie gepositioneerd, wat resulteert in een perfecte printkwaliteit.

Hoe kan Mimaki’s kleurkrachtige 3DUJ-553 het leven van ontwerpers veranderen? Drie sleutelwoorden: uitvoerkwaliteit, simulatiematching en consistentie. Met het nieuwe 3D-printsysteem kunnen ontwerpers ervoor zorgen dat de projecten die ze op hun scherm maken perfect overeenkomen met de geprinte output. Dat verbreedt hun creatieve mogelijkheden en bespaart ze tijd en kosten – uiteraard op voorwaarde dat het scherm goed wordt gekalibreerd! Consistentie en herhaalbaarheid brengen nog meer voordelen met zich mee op het gebied van tijdsbesparing, transportkosten en daarmee een vermindering van de impact op het milieu. De productie kan namelijk lokaal gedaan worden, met de garantie dat de eindproducten er hetzelfde uitzien en aanvoelen.

Meer dan kleur

Kleur is niet de enige kracht van onze 3D-printtechnologie. Mimaki’s jarenlange expertise in industrieel 2D-inkjetprinten en in inkjet direct-to-object printen heeft ons in staat gesteld om nauwkeurig te zijn met elk detail van onze 3D-printsystemen.

De 3DUJ-553 is uitgerust met in-head inktcirculatiesystemen in het hoofd, die helpen om pigmentafzettingen te voorkomen en bij het verwijderen van luchtbellen in de buurt van de nozzles. Verder is er de NCU (Nozzle Check Unit), een nozzle statusdetector die automatische reiniging mogelijk maakt wanneer een nozzle ontbreekt of beschadigd is. Beide technologieën zijn ontleend aan Mimaki’s kennis van 2D-inkjetprinten en zorgen voor een hogere uptime en verbeterde productiviteit, betrouwbaarheid en productiestabiliteit, ook in 3D-printen.

Een ander noemenswaardig kenmerk is het printoppervlak van 500x500x300 mm. Dit maakt de 3DUJ-553 geschikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder grootschalige prototyping en modellering, met een hoge detailnauwkeurigheid en efficiënte positionering van printbare objecten.

Al met al verwachten we de komende jaren veel nieuwe toepassingen voor 3D-printen. Technologisch gezien is Mimaki klaar om alle uitdagingen op het gebied van 3D-printen aan te kunnen. De nieuwe 3DUJ-553 kan helpen bij diverse toepassingen in verschillende marktsegmenten, variërend van schaalmodellen, maquettes en prototyping tot 3D-kunst, gereedschappen en apparatuur, beeldjes en medische en educatieve toepassingen. De krachtige full-color 3D-printtechnologie van Mimaki is erop gericht om de manier waarop deze industrieën naar creativiteit kijken te verbeteren, en hun algehele productieproces te verbeteren.

Easysoftonic